Sinds 2005 bestaat in de Nederlandse zorg marktwerking. Voor zorgaanbieders betekent dat dat zij met verzekeraars over de prijzen van de door hen geleverde zorg moeten onderhandelen.
De verwerking van declaraties gebeurt op dit moment volgens het DOT-systeem.
DOT staat voor "DBC’s op weg naar Transparantie", het is een verbeterde versie van het eerdere DBC-systeem.
In het DOT-systeem wordt aan de hand van de diagnose en de uitgevoerde zorgactiviteiten een zorgproduct afgeleid. Dit betekent ook dat een vergelijkbare diagnose bij een ander medisch specialisme met een vergelijkbare behandeling tot hetzelfde zorgproduct kan afleiden. Er zijn ongeveer 3.500 zorgproducten. Elk van deze zorgproducten heeft een prijs voor de ziekenhuiskosten en voor het honorarium
De afleiding van het zorgproduct gebeurt door het electronisch aanbieden van de zorggegevens (o.a. diagnose en zorgactiveiten) aan de centrale Nederlandse Grouper server. De Grouper retourneert het zorgproduct en een controlegetal waarmee aan de verzekeraar aangetoond kan worden dat het zorgproduct daadwerkelijk door de Grouper is bepaald.
Een zorgaanbieder kan met een zorgverzekeraar contracteren en onderhandelen over de prijzen voor de zorgproducten die hij levert.
Als behandelingen gefactureerd worden aan een gecontracteerde verzekeraar dan worden de met die verzekeraar afgesproken prijzen gehanteerd.
Als behandelingen gefactureerd worden aan een niet gecontracteerde verzekeraar dan worden de algemene passantentarieven gehanteerd.